Focaccia

IMG_1100.jpg

Easy & Healthy

IMG_2570.jpg
IMG_3076.JPG
Logo-Wieweetwaariris-v01.gif

Brood!

Hét ultieme deeg

Met dit brooddeeg kun je o.a. pizza, focaccia, breekbrood, kampvuurbroodjes (hotdogs) en bolletjes maken. Het vergt weinig tijd, en bevat simpele ingrediënten. #Easy

Ben je bekend met desem? Onder aan deze pagina staat het recept van een overnight focaccia met zuurdesem.

Ingrediënten:

500 gram bloem (tarwe of patent)

10 gram zout

15 gram suiker

Olijfolie

300 ml lauw water

1,5 zakje droge gist (10 gram)

Optioneel: (topping)

Kaas

Ui

Olijven

Sesamzaad

Zeezout

Maanzaad

Tomaat

Hotdogs

Rozemarijn

Knoflook

IMG_7486.jpg
IMG_2737.JPG

Stap 1 - Ingrediënten mengen

Meng in een kom de bloem, zout en suiker door elkaar met een lepel. Voeg daarna pas de gist toe. Nadat je alles door elkaar hebt gemengd giet je 300ml lauwwarm water in de kom. Meng alles tot een plakkerig deeg, en haal het uit de kom.

Stap 2 - Deeg kneden en 1e rijs

Kneed het deeg c.a. 10 minuten tot een stevige bol. Het deeg is klaar, als je er een dun vliesje van kunt trekken. (denk aan kauwgum) Leg de bol terug in de kom, en dek deze af met plastic folie. Laat het 30 minuten rijzen op kamer temperatuur.

Stap 3 - De 2e rijs

Haal de gerezen deeg bol uit de kom, en rol hem uiteen. Giet een eetlepel olijfolie (knoflookolie) op het deeg, en kneed het c.a. 5 minuten goed door. (Dit is ook het moment om eventuele vulling en/of kruiden toe te voegen) Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 2 cm. Druk met je duim gaten in het deeg en besprenkel het geheel met olijfolie. Dek af met plastic folie. Verwarm je oven voor op 200 graden. Laat het deeg 30 minuten rijzen op kamer temperatuur.

Stap 4 - Bakken maar!

(Optioneel: Bestrooi je deeg met kruiden, kaas, uit etc. etc. Zorg ervoor dat het niet te nat wordt.)

Bak je brood in 20 - 30 minuten goudbruin af in het midden van de oven, op een bakplaat bekleed met bakpapier. Het brood is klaar, als deze aan de onderzijde hol klinkt wanneer je hier op klopt.

SmaakTip: Vul 24 uur van tevoren een bakje met olijfolie. Doe hier verse rozemarijn en een doorgesneden teen knoflook in. Zo maak je je eigen kruiden olie voor in en op het brood!

PizzaTip: Voor een dunne pizzabodem, kun je bij stap 3 het deeg in 2 stukken verdelen. Twee pizza's!

Hotdogtip: Draai een dunne laag deeg om een bezemsteel of broodstok. Bak deze draaiend af boven een knisperend kampvuurtje. Vervolgens van de stok af, saus er in.. en dan de hotdog! Eventueel de hotdog alvast even verwarmen aan een takje.

Outdoorcookingtip: Bak jij je brood in een dutch oven? Zorg dat deze dan wel goed ingesmeerd is met olijfolie. Dit voorkomt dat het deeg gaat plakken. Gezien de warmte van het vuur, kan het brood sneller klaar zijn dan omschreven. Zorg dat je ook wat kooltjes op de deksel van de pan legt.

Download hier de PDF versie van het recept én het recept met zuurdesem: