top of page

Navigatie Pro Training Surviking

Leren navigeren & oriënteren als een professional met kaart, kompas & GPS? Ik ging met Surviking mee op een 2-daagse Navigatie Pro Training op de Sallandse Heuvelrug. Aan de hand van de methode van de professionals: Frans Welkamp en WGA guides Maurice en George hebben wij leren werken met een kaart, kompas en GPS. Ook werd noodcommunicatie behandeld en de voor- en nadelen van de verschillende systemen die er op de markt te krijgen zijn. Benieuwd naar mijn beleving van deze training? Lees dan snel verder!


Dag 1 | september 2022

Na aankomst op het kampeerterrein en het installeren van mijn slaapplek is de training gestart onder het genot van een kop koffie/thee. Begonnen met een theorieles van Frans over het lezen van een kaart, gebruiken van een kompas en welke materialen je verder nog mee moet nemen. Een belangrijke tip die wij meekregen was: Kijk om de 10 minuten op de kaart of je goed loopt. Ga je fout, loop je terug naar je laatst bekende punt. Je bent zo maximaal 20 minuten aan het omlopen.Wij leerden hoe je declinatie kunt aflezen van de kaart, en kunt instellen (kalibreren) op je kompas. Vervolgens gingen wij aan de slag met het 3 stappen systeem om de richting te bepalen. Nadat iedereen de voortgangstoets had volbracht was het tijd voor veldwerk!


- Plaatsbepaling a.d.h.v. gegevens op de kaart

- Route lopen met het 1-2-3 systeem

- Verschil in plaat- en spiegelkompas

- Lopen met een routeschets en kompas

- Hoogtelijnen aflezen

- Kruis- en retourpeiling

- Omloopkoers

- Jojo systeemNa deze super leerzame middag met veel informatie en oefen vormen zijn we aangeschoven bij het avondeten van George: bonenschotel uit een hongaarse bograc met als toetje appeltaart. Aan het begin van de avond gaf Laurens een workshop/lezing over Geologie en gingen wij aan de slag met druiven en sate prikkers.


Dag 2 | september 2022

Na een ontbijt in de frisse buitenlucht zijn wij gestart met een theorieles over noodcommunicatie(middelen) en hebben wij zelf kunnen ervaren hoe het is om te bellen met een satelliettelefoon. Bizar hoeveel vertraging er dan op de lijn zit!


Vervolgens zijn wij aan de slag gegaan met de Gps-apparaten en hebben in het veld geoefend met coördinaten. Bijna alle deelnemers droegen een Garmin Inreach mini2 bij zich, waardoor Maurice ons op zijn tablet kon volgen. Wat mij betreft een gaaf systeem als je met meerdere groepjes in de wildernis op pad gaat.


Bij terugkomst op het kampeerterrein werd de training afgesloten met een samenvatting van de behandelde stof. Er werden nog contactgegevens uitgewisseld en helaas was het tijd om af te breken en naar huis te gaan. Vol inspiratie en energie kijk ik terug op dit weekend! Bedankt team Surviking!

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page