top of page

Outdoorcooking Workshop - Oktober

Het zonnetje schijnt, het waait bijna niet en het is ongeveer 15 graden. Wat mij betreft ideale omstandigheden om buiten te koken. Ik gaf een (privé) workshop outdoorcooking waarbij broodbakken en inbranden van gietijzer centraal stond.


Oktober 2022

We zijn de ochtend gestart met het maken van verschillende brooddegen. Een focaccia met gist, een met zuurdesem en een deeg voor de Finse Pulla (kaneelbroodjes). In de tussentijd werd er een vuurtje aangestoken en hebben wij de nieuwe dutchoven en skillet met minstens 4 lagen crisco ingebrand. Dit is nodig om een goede basis baklaag te creëren in je pan. Crisco is een plantaardig vet wat stolt op kamertemperatuur. Bij verhitting wordt het net zo vloeibaar als olie en kun je dit met een stuk keukenpapier of katoenen doek op je gietijzeren pan smeren.


Nadat de pannen voorzien waren van een goede basislaag hebben wij een frikadellentaart en mijn al eerder voorbereide zuurdesem-noten-cranberrybrood gebakken. Deze zijn zo goed gelukt dat ik de recepten binnenkort zal toevoegen aan mijn pagina. Ondertussen was het focaccia-gistdeeg voldoende gerezen en hebben wij deze afgebakken in de skillet, met deksel van de dutchoven 4,5 ft. Wat mij betreft dé ideale combinatie-set voor beginners of maximaal 4 personen.Terwijl de focaccia afkoelt werd de groente voor de Zweede Gryta gesneden. Een Gryta is een vleesstoofpot waar in Zweden veelal restjes worden opgemaakt. Deze workshop had een Scandinavisch tintje omdat mijn gasten daar binnenkort heen emigreren. De dutchoven werd boven het knisperende vuurtje gehangen en het vlees gebraad. Vervolgens gingen de seizoengroenten erbij en kon de deksel op de pan.


Nu ik dit schrijf lijkt het net alsof dit alles in een uurtje geregeld was. Integendeel! Alleen het inbranden van de pannen duurt al zeker een aantal uren. Ondertussen werden de nodige drankjes genuttigd en was er altijd werk: Het vuur moest blijven branden, het eten gecontroleerd, deegjes gevouwen/gekneed en kooltjes aangevuld. Maar, samen hadden we alles onder controle!Het laatste wat wij hebben bereid was de Finse Pulla, een kaneelbrood. Wat mij betreft de lekkerste snack. Nog een leuk feitje, het is de volgende dag ook nog heel lekker! De workshop werd in het donker afgesloten met een volle buik, drankje en een wat groter gebouwd vuurtje voor de warmte.


Helemaal geslaagd, en uitkijkend naar de volgende!


18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page