top of page

(Wild)Kamperen in de Biesbosch

juli 2021

Samen met twee vrienden huurde ik een kano en kayak bij Jachthaven van Oversteeg in Werkendam. Eerder las ik op Facebook een bericht in de groep Paalkamperen, dat de kampeerplaatsen in de Biesbosch weer geopend waren. Vanwege de overlast heeft Staatsbosbeheer in juni 2020 besloten alle bij hen aangesloten plaatsen definitief te sluiten. Hmm, interessant dat hij weer open blijkt. Ik kon er niets over vinden op internet en via bekenden, dus besloten om zelf te gaan kijken.


Bij de verhuur gaf de vriendelijke jongen ons advies voor de mooiste kano tocht. Al vroeg hij zich wel af, of de smalle kreekjes begaanbaar waren met een redelijk zwaar bepakte kano. Volgens hem werd het gedoogd om op de paalkampeerplaatsen te overnachten.

Eenmaal vertrokken hebben we direct in het begin de ingang van de Polder Jantjesplaat gemist. We hebben daarom een vrij groot stuk gevaren over het brede water tot we via de Sloot Beneden Petrus bij het Gat van Van Kampen en het eilandje Rietplaat kwamen. Dit is tevens een fijne plek om even te pauzeren (speelweide). Via Gat van de Noorderklip voeren we verder tot de afslag Bevert. Dit laatste stukje is erg mooi varen! We zagen veel ijsvogels!


Eenmaal aangekomen bij de paalkampeerplaats De Bevert bleek de aanlegsteiger en paal er nog te zijn. Maar de bordjes zijn nog altijd weg. Vanwege het hoge water staat het achterste gedeelte onder water en is er beperkt ruimte om je tent op te zetten. Meer dan 3 kleine trekkerstenten kunnen er niet staan. Dit is maar goed ook, er mogen er natuurlijk ook niet meer dan drie staan. Opvallend was wel, dat je heel goed de weg kunt horen. De tocht er naartoe was het doodstil (op het geluid van de vogels na).

Nadat we ons kamp hadden ingericht en wat gegeten, zijn we nog een stukje gaan peddelen in de omgeving. We troffen tegen schemering een sloep met luidruchtige jongens, die net als ons op zoek waren naar de Bevers. De tweede keer dat ik ze tegen kwam, hadden ze er ook een gezien. Ik dacht dat ze mij in de maling namen…

Toch maar een kijkje nemen! En jawel, de bever zat er inderdaad. Van afstand kon ik hem zien zwemmen, vlak bij onze kampeerlocatie. Helaas lukte het niet om er een foto van te maken.


’s Avonds genoten we van een kampvuurtje, in onze eigen meegebrachte vuurschaal. Gezien de hoeveelheid as op de grond en voornamelijk de grote oppervlakte daarvan houdt niet iedereen zich aan de regels om 40cm boven de grond te stoken. Jammer, zo wordt alsnog het gebied vernield.


Omdat het zo warm was, hebben we zonder buitentent geslapen. Dit was misschien niet het slimste idee… echt alles was vochtig de volgende ochtend. Wat het dan wel tof maakte, was de hoeveelheid (vallende) sterren die we hebben kunnen zien.

Vroeg uit de veren, snelle havermout naar binnen proppen en weer op pad! We voeren een andere route door de kleine kreekjes terug naar de haven. Dit was met onze zware kano een behoorlijke opgave. Worstelend door het riet en schuivend over de omgevallen bomen kwamen we er toch doorheen. Jawel, deze keer vonden we wel de ingang en voeren door de prachtige Jantjesplaat! Volgens ons het mooiste gedeelte van de tocht. (Ook het meest toeristische)


Moe en voldaan weer aangemeerd en ons tripje afgesloten op het terras van Jachthaven Van Oversteeg. Deze trip is zeker voor herhaling vatbaar! Hopelijk gaan de paalkampeerplaatsen toch ooit weer allemaal open.


Voor meer foto's kun je kijken op mijn Instagram pagina

1.877 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page